”Minä tahdon rakastaa ja olla rakastettu.“

Kaksikielinen, kiihkeä draama seksuaalisuudesta, halusta, mustasukkaisuudesta ja omistamisen tarpeesta.

SYLVI kysyy onko naisen halu ylipäänsä mahdollinen? Minna Canthin 1800-luvulla kirjoittama näytelmä kysyy, onko nuoren naisen halu hahmottaa oma seksuaalisuutensa ja identiteettinsä olemassa vain toisten määrittelemänä. Samalla suomalaisen näytelmäkirjallisuuden hurjimpiin ja intiimeimpiin kertomuksiin kuuluva Sylvi on skandinaavinen versio Anna Kareninasta, ja se esitetään ennen kaikkea nuorille katsojille. Sen kiihko on pakahduttavaa janoa, pakkoa nähdä itsensä ja tulla nähdyksi. Klassikkotekstin syke on ehdoton, mikään puolinainen ei sille riitä. Seksuaalisen halun lisäksi esitys käsittelee mustasukkaisuutta, kontrollia, omistamista. Sen veri on nuorta, sen liha antautuvaa.

 

“Du förstår inte hur jag lider, för du har aldrig älskat.”

Ett drama på två språk, om passioner, sexualitet och lust, om kontrollbehov och svartsjuka.

Är kvinnlig lust (över huvud taget) möjlig? Minna Canths pjäs är skriven i slutet av 1800-talet och ställer frågan: existerar en ung kvinnas lust att greppa sin egen sexualitet och identitet bara genom andra människors definitioner. Samtidigt är Sylvi – en av de häftigaste och mest intima berättelserna inom finsk dramatik – en skandinavisk version av Anna Karenina. Den berättas nu framför allt för en ung publik. Passionen är här en törst som tär, ett tvång att bli sedd och se sig själv. Klassikern har en obönhörlig puls, det gäller allt eller inget. Föreställningen granskar den sexuella lusten, men också svartsjukan, kontrollbehovet, viljan att äga. Blodet är ungt, köttet villigt.

 

Ainutlaatuinen 7 teatterin yhteistyö

Viisi suomalaista teatteria yhteistyössä suomalais-saksalaisen Vapaa Teatterin ja ruotsalaisen Riksteaternin kanssa käynnistivät taiteellisen kehittämishankkeen, jonka keskiössä on Minna Canthin klassikko, intohimodraama Sylvi.

Sylviä esitetään kaudella 2014–2015 noin sata kertaa hankkeessa mukana olevien teattereiden näyttämöillä. Esitys on kaksikielinen ja sen on ohjannut Mikko Roiha.

Sylvin ensi-ilta oli Berliinissä Ballhaus Ostissa 17.6.2014. Suomen ensi-ilta oli Klockriketeaternissa Diana-näyttämöllä Helsingissä, Korjaamo Stage -festivaalin yhteydessä (22.8.2014). Seuraavana vuorossa olivat Åbo Svenska Teater (25.9.) ja Savonlinnan Teatteri (15.11.). Keväällä 2015 ovat vuorossa Kokkolan kaupunginteatteri (24.1.2015) ja Wasa Teater (29.1.2015). Riksteaternin myötä Sylvi lähtee Ruotsin kiertueelle huhtikuussa 2015.

 

UNIKT TEATERSAMARBETE

Sex finländska teatrar och Riksteatern från Sverige har startat ett konstnärligt utvecklingsprojekt kring Minna Canths klassiker Sylvi.

Projektet inkluderar sju teatrar, både fria teatrar och statsandelsteatrar, från Helsingfors och regionteatrar, finska och svenska teatrar, samt därtill Riksteatern från Sverige. Förutom föreställningen handlar det om fortbildning, workshops och en årslång turné. Skådespelarna kommer från de olika medverkande teatrarna.

 

Den tvåspråkiga föreställningen Sylvi kommer att spelas cirka hundra gånger under säsongen 2014-15 i olika delar av Finland och Sverige. Sylvi repeteras i Berlin, där det också blir premiär under försommaren 2014. Finlandspremiären i augusti sker på Klockrike Diana i Helsingfors.

Ohjaus, sovitus, lavastus, valosuunnittelu/Regi, bearbetning, skenografi, ljusdesign Mikko Roiha

Musiikki & äänet / Musik & sound Matti Raita

Pukusuunnittelu, tuotanto / Dräktdesign, producent Taina Sivonen

Regiassistent, producent /ohjaajan assistentti, tuotanto Jesper Karlsson

 

ROOLEISSA / I ROLLERNA:

Pia Andersson (Kokkolan kaupunginteatteri)

Lina Ekblad (Wasa Teater)

Lasse Fagerström (Åbo Svenska Teater)

Mervi Koskinen (Savonlinnan Teatteri)

Matti Raita (Klockriketeatern)

 

Kritiikkejä/Sanottua

Regissören Mikko Roiha om Sylvi:

 

Lina Ekblads intervju under repetitionsperiod: